Fortfarande sjuk

Och vi reser imorgon. Var till min läkare idag som gav mig två dagar till sjukledigt och 3 olika mediciner. Så klarar jag inte av flygresan nu så är det nog konstigt.

So...Barcelona, Valencia, Ibiza and Alicante....here I come!

Jag är sjuk....nooooo....

....har grym flunssa. Som tur ej Influenssa. 2 dagar till sjukledigt. Sen är det meningen att jag skall vara på jobb i två och sen åker vi ju redan iväg till Barcelona och Ibiza. Jag vill inte vara sjuk igen då vi flyger. Så har det varit de tre senaste resorna, antibiotika och sjuk. Nu vill jag inte det...save me from this shit! Får ingenting gjort här nu, sitter bara och stirrar....vem skall packa min väska?

Ironi...det är vad det är!

Jag jobbar ju med döva, hörselskadade och övriga som använder tecken. Är det inte just då typiskt att just jag skall få "hörselproblem" själv. Jag har alltså varit till öronpoli på sjukhuset igår och TROLIGTVIS så har jag Otoscleros...världen svåraste ord är det också. Var på omfattande öronundersökningar och detta var resultatet. Som tur är det dock inte, OBS inte akut.  Och jag skall dit nästa gång om 3 år. Men iallafall, nu vet man ju lite mer om varför det susar, brusar, humisee och så vidare....

Här kommer lite om Otoskleros/otoscleros....åtåsklerååås....gud va svårt!!!

Följande är lånat från karolinska .se

Vad är otoscleros?
Vid otoscleros finns det en sjuklig tillväxt av ben som gör att stigbygeln långsamt växer fast i ovala fönstret. Detta leder till hörselnedsättning och ibland öronsus. Orsaken till otoscleros är inte klarlagd men det finns ibland ärftliga anlag och sjukdomen är vanligare hos kvinnor än hos män. Det är vanligt att sjukdomen finns i båda öronen. Hörselnedsättning vid otoscleros går oftast bra att behandla med hörapparat men blir nedsättningen stor kan örat opereras. 

Lånat från oron.mas.lu.se

Otoscleros
Otoscleros är en sjuklig benbildning som bara finns i tinningbenet. Kanske beror detta på att det ben som hörselsnäcka och balansorgan ligger inbäddade i bildas på ett helt unikt sätt som inte finns någon annanstans i kroppen. När ljudvågen kommer in i örat via hörselgången rör sig stigbygeln dåligt då den blivit delvis eller helt fixerad av nybildat ben. För att få ett litet grepp om storleksförhållanden kan nämnas att den ovala stigbygelplattan är ca 3.0 x 15 mm. Höjden är 45-5mm. Det finns genetiska faktorer och sjukdomen går inte sällan i släkter. Defekten är något vanligare hos kvinnor och under hormonbehandling och graviditet kan sjukdomen blossa upp. Det finns även sådant som talar för att mässling under barnaåren kan ha betydelse. Otoscleros är vanligt. Man räknar med att mellan 3 - 10 % av alla individer har otoscleroshärdar i sina tinningben. I de flesta fall påverkar de dock ej hörseln men ett vanligt ställe är således där stigbygeln sitter inpassad i ovala fönstret. Fram till 1956 hade man ingen bra metod att operera dessa patienter. Då gjorde Dr John Shea från Memphis, Tennessee i USA något som på den tiden ansågs nästintill som galet.


Lånat från akademiska.se

Hur behandlas otoscleros?

Pga att innerörat är intakt är hörapparat ett alldeles utmärkt och ofarligt hjälpmedel. Trots att hörseln med hörapparat kan vara god är den dock oftast sämre än hörseln efter en lyckad operation.

Lånat från netdoktor.passagen.se

Jag vill veta mer om otoskleros!
Fråga:
Jag har fått diagnosen otoskleros på båda öronen. Hör bra på det ena örat men har fått hörapparat för det högra. Evig tinnitus i det högra. Vilka är orsakerna till otoskleros? Prognos? Nya metoder på gång?
Är den enda i släkten som drabbats av detta, två generationer bakåt.
Är diagnosen helt säker, kan det vara något annat?

Svar:
Otoskleros är en åkomma som innebär nybildning av ben inne i mellan- och innerörat, oftast vid hörselbenen, och framförallt vid stigbygeln och dess fäste in till hörselsnäckan. Orsaken är okänd men ärftlighet finns.
Drygt 1 % av befolkningen drabbas och kvinnor drabbas oftare än män.
Tinnitus är mycket vanligt. Diagnosen är oftast mycket säker att ställa på hörselprov. Prognosen varierar mycket från person till person.

Om otosklerosen finns på båda öronen är en hörapparat oftast det som ger god hjälp. Om åkomman är ensidig eller hörapparat inte fungerar görs ofta en operation som i korthet går ut på att sätta en liten protes vid stigbygeln i mellanörat. Om otosklerosen även finns inne i hörselsnäckan provas ibland behandling med Natruimfluorid.

Med vänlig hälsning,

Peter Åhnblad
Öron-näsa-hals specialist
Buuuum We´re going to IBIZA...

...om två veckor. Har endast ca 5 timmar på oss i Barcelona så jag tänker springa igenom allt. Lite (ok mycket) shopping (min man vet bara inte om det än =) och så lite sevärdheter...=det jag råkar stapla över när jag shoppar. Sen efter vårt väldigt korta besök i Barcelona skall vi åka till Valencia och därifån med segelbåt till Ibiza. Sen kommer vi Alicante och därifrån åker vi via London till Helsingfors. I London är vi 5 timmar, blir väl bara att hänga på fältet tyvärr.

image297
Här är jag i Venezuela på en beach och e helt crazy pga alla fina stenar.

Men hörni, vad i hela fridens namn skall jag ta med mig för kläder till Spanien. Det kan ju inte precis vara beachkläder som gäller?!! Det är ca 15 grader, jag kommer att frysa ihjäl med "sommarkläder", för att inte tala om sedan när vi far ut och seglar. Hmmm underar hur många väskor det blir =)

Evigt dilemma!

Det är ju ett evigt dilemma det där med vad man skall ha på sig. Karlarna har det sååå mycket lättare. A hittade en massa snygga grejer idag på stan å så bara köpte vi dem åt honom. Träffade P och A som shoppat nya kläder inför kvällen. Eftersom jag inte hittade något så bestämde jag mig för att dra nåt gammalt över mig. Det måste ju hinnas något i mitt skåp som jag vill ha på mig??!! Och sen det ännu större problemet, vilka skor skall jag ta på mig? Kanske jag skall hoppa i min brudklänning, den hänger ju där, nytvättad och använd endast en gång =) En garanterad succe!!!

image299


Nu e de helg...

Vad roligt! Med helg alltså! Imorgon skall vi (lite sent) på vändagsmiddag till Fondis. Jag, A, B, A, E och P. Papeab...hehe. Fredagshumor = inte så bra. Det betyder att man är trött. Vi har lite älgkött på g därnere. Och kvark, det är länge sedan vi lagat något sådant härhemma. Men mudCake det är gott det. Kan stolt meddela att vi här i huset har ätit 2 mudcakes på två dagar. Och jag skulle gärna äta en till. Fast genast. Ok, efter maten så sku jag kuna ät en halv. Jag tror att jag däckar klockan 23 idag. Har svårt att hålla mig vaken på fredagar...lö är bättre. Men imorgon borde jag börja göra något åt vår resa. Vi åker ju liksom om två veckor. Det jag är mest intresserad av är vädret därborta. = vilka kläder skall lilla frusna jag ta med mig. STORA beslut. =)

image298

Bild: oolannin.fi

UpDate

Nåjåå, nu har jag en plan for the night. Först med Elina till Dallas på lite pizza. Är hungrig som bara den. Sen blir det kanske lite waild. B skall kanske oxå dit. Och Pia sku ut me Cessi så då kanske vi träffar dem och så kanske Anna (men hon vet inte om det än). Allt beror ju givetvis på vart vi far. Men tyvärr så finns det ju nog inte så många ställen i denna stad som man kan gå till. Skulle man vara 18 så är det ju en helt annan sak!

Men huvudsaken är att I have a plan!

En lista, länge sen sist!

1. SENASTE FILM? Den handlade om en sprutande vulkan mitt i en storstad
2. SENASTE BOK? En av annika lantz
3. VAD BEHÖVER DU MEST JUST NU? SOCIALT LIV för hel
4. ÖNSKAR DU ATT DU BODDE NÅN ANNANSTANS?: Ja, i ett eget hus kanske, vid havet givetvis
5. HUR BOR DU JUST NU? Samma ställe som förr
6. TRIVS DU MED HUR DU BOR?? Jo men ett rum till vore riktigt bra
7. VART ÄR DU NU?: Det heter VAR! Jag är i arbetsrummet
8. SAKNAR DU NÅGON? Lite vänner
9. HEMMA ELLER BORTA?: Hemma
10. ASIEN ELLER AMERIKA? Både och men Amerika eftersom jag aldrig varit där 
11. VATTEN ELLER JUICE? Definitivt vatten
12. FOTBOLL ELLER HOCKEY? Ligga på soffan =)
13. HUND ELLER KATT? Ingendera men om jag måste välja tar jag hund
14. RÖSTA ELLER INTE RÖSTA?: Rösta!!!!
15. PLUGGA ELLER JOBBA? + och - med båda men säger nog jobba
16. FOTBOLLS-VM ELLER ROSKILDE? Nej tack!
17. BILJARD ELLER BOWLING?: Bowling
18. NYÅR ELLER MIDSOMMAR?: Midsommar
19. JOHNNY CASH ELLER JANIS JOPLIN? Cash kai hehehehehehe
20. TROR DU PÅ GUD? Nej
21. TROR DU PÅ SATAN? Nej
22. TROR DU PÅ MAGI?: Ja
23. TROR DU PÅ SPÖKEN? Ja
24. TROR DU PÅ LIV PÅ ANDRA PLANETER? Ja, kanske 
25. TROR DU PÅ ETT LIV EFTER DÖDEN?: Japp, jag skall bli älg!
26. KAN DU VISA DIG UTE HELT OSMINKAD? Ibland
27. NÄMN NÅGON SKÖNHETSPRODUKT DU ALDRIG SKULLE KLARA DIG UTAN? Mascara
28. FAVORITPLAGG TILL VARDAGS? Jeans + varm tröja
29. OCH TILL FEST? Gärna kjol....snygga skor!
30. VAD SKULLE DU ALDRIG SÄTTA PÅ DIG? Tights å minikjol eller pillihousut, men säg aldrig aldrig!
31. VAD ÄR FULAST PÅ EN KILLE? JAg kan jag vet....fula kläder...en sån som inte nryr sig alls om hur han ser ut.
32. OCH VAD SKA EN KILLE KLÄ SIG I FÖR ATT BEHAGA DEJ? Rena kläder som inte är från 80-talet (köpta av mamma)
33. ÄR DU TRENDMEDVETEN? Ibland
34. DÖMER DU MÄNNISKOR EFTER DERAS YTTRE? Ibland
35. ÄR DU YTLIG? Näe
36. GÅR DU UPP NÄR VÄCKARKLOCKAN RINGER? Om jag måste
37.HUR ÄR DU NÄR DU ÄR PACKAD? Babblig
38. MINNESLUCKOR? Nej
39. HAR DU NÅGON GÅNG BLIVIT OMBEDD ATT GÅ FRÅN EN KROG? Nej.
40. HUR BOTAR MAN BÄST EN BAKSMÄLLA? Sova + vatten
41. ANSER DU SIG SJÄLV SOM SNYGG? Ibland
42. VEM ÄR SNYGGAST? Persbrandt
43. HAR DU VARIT KÄR? Självklart!
44. DITT LÄNGSTA FÖRHÅLLANDE? 8+ år
45. ÄR DU EN BRA FLICKVÄN? =) nej....
46. HAR NÅGON VAROT OTROGEN MOT DIG? Nix
47. HAR NÅGON VARIT OTROGEN MED DIG? Nix 
48. BRUKAR DU OFTAST RAGGA ELLER BLI UPPRAGGAD? Måste väl säga uppraggad
49. ÄR DU SVÅRFLÖRTAD? Näää, verkligen inte
50. VEM HAR DU SNOTT DET HÄR IFRÅN? Hittade på en blogg på FL
51. IDAG: Jobbat i 4 h och nu sitter jag hemma och tycker synd om mig själv då jag har så tråkigt!
52. IGÅR: Jobbade 10h
53. IMORGON: Sova 
54. I ÖVERMORGON: Jobba 
55. DAGENS MUSIK: Johanna Kurkela och MLTR
56. DAGENS KLÄDSEL: Jeans + esprit tröja
57. VAD SKA DU GÖRA IKVÄLL? Det vete gudarna, ingen aning, kaine anung
58. VAD VILL DU GÖRA JUST NU? Nåt annat än det jag gör!
59. VAD HAR DU ÄTIT IDAG? Lite tunnbrög, ett Granny Smith och ris å höna.
60. SENASTE INKÖP: Tunnbröd, turkiska peber och Matkalle-tidningen
61. DET SENASTE DU SLÄNGDE BORT? Ett papper med Pelles p*ss
62. BRUKAR DU ÄTA FRUKOST? Jo, men jag skulle inte vilja göra det.
63. VAD GÖR DU OM HELGERNA? Jobbar eller sover
64. BRUKAR DU BÄDDA SÄNGEN? Ibland
65. HAR DU MEST SKIVOR ELLER FILMER? Skivor
66. HUR MÅNGA TIMMAR SOVER DU PÅ EN NATT? 8-10
67. FÖREDRAR DU ATT VARA SINGEL? Jag e inte det
68. ÄR DU SINGEL? Nej
69. ÄR DU NÖJD MED DIG SJÄLV? Ja
60. HUR MÅR DU JUST NU? Lite trött  å uttråkad
61. HUR OFTA TVÄTTAR DU ANSIKTET? Varje kväll om jag har haft smink 
62. VEM VET MEST OM DIG? A, P och B
63. VAD HAR DU I DITT FÖNSTER? Gardiner 
64. ÄR DU GRAVID? Nej

Varför ser det inte så här ute?

Varför ser det inte ur så här ute?
På riktigt...detta är taget under vintern förra året. Mycket bättre. Jävla världen som håller på att bli varmare.

Idag har jag varit på jobb och som tur är det över nu. Det gick nog riktigt bra men lite tröttsamt är det nog att jobba så många dagar isträck och ännu till på helgerna. Så ikväll MÅSTE jag göra något kul och se folk, annars bara dör jag. Ett annat alternativ är att lägga sig på soffan och ta fram första säsongen av Alias och glo på det resten av dagen. Skulle det vara fint skulle jag gå ut och gå...bra..nu behöver jag ju inte det för att det regnar. Tänkt...det är halt, jag kan falla och slå ihjäl mig. Hörde på radion igår att mer finländare dör av att de faller än av att de är i trafikolyckor. Skrämmande!!!!!!!!!!!!!!!

Bloggar från jobbet...

...får man göra det??? Joo, faktiskt, jag har slutat för ca 5 min sen och skall vara här en timme tills mötet börjar. Så då måste man väl få blogga. :-)

Egentligen borde jag planera för helgens kurs. Nu kommer det sluta så att jag gör det först på torsdag kväll helt stressad. Jag bara vet det!

Får hoppas att man får vara frisk, vi har både spysjuka och flunssa med feber här. Jag vill inte ha något av dem, men om jag måste välja så tar jag ju givetvis feber i tre veckor istället för spy en gång! URK!

Runebergsdagen och fastlagstisdag på samma dag!!!!

Idag har jag ätit bullar för hela resten av året. Nej...det har jag inte. Jag åt en på lunchen och sen en minimal runebergstårta då vi åt mellanmål. Men det känns...urk! (och så var det sylt i den...finnarna kan inte riktigt det här).

Har varit i pulkbacken, men åkte inte själv. Alla andra åkte nog men inte jag. B´s mamma fråga om inte vi brukar vara ut i pulkbacken men...kommer inte ihåg att vi skulle ha varit det, eller så har jag bara glömt det. Efter jobbet åkte jag iväg på fysioTERAPI. En jobbar kompis sa en dag åt mig -ja just det men du skall ju på terapi sen. Och så började vi asgarva...terapi...det låter som om man har något lite snett. Men det har jag ju nog. (nacken ;-)

Idag har jag lärt mig att Runeberg är från J-stad, har studerat i Vasa, hade två bröder och tre systrar, han kallades för janne och gick i en skola hos en 70-åring och det hade inga papper så de hade en sandlåda på vinden som de skrev i. Och så har jag lärt mig att fastlagstisdagen är en "kyrklig"högtid. (måååste alla vara såna???) Och att det nu är 7 veckor kvar till påsk..och ja nu börjar fastan. Ja just det och när man åker i pulkbacken så skall man ropa -pitkiä pellavia. Det hade jag aldrig förr hört. En arbetskompis frågade vad vi finlandssvenskar gör. Jag sa att vi bara skriker rakt ut. Vi skriker inte åtminståne -Långa lin...nånting. Nä rätta mig om jag har fel.

Första maj...det är inte en kyrklig högtid! Första maj e bäst! (och då brukar man oftast kunna åka lite båt oxå)

image300
bild. wikipedia

Första inlägget med nya datorn...

jepp...vi har ny dator...håller på att lära mig att använda den (kommer nog att ta ett tag).

Januari är över och jag har inte gjort nånting förutom jobbat. Så ikväll kommer Pia och Anna hit, ev Bona oxå...får se. Men det skulle vara kul att det kom många. Har ingen aning om vad alla sysslar med nuförtiden. Det blev "för mycket" socialt liv i december så nu blev det noll i januari. Får se vad som händer med februari. Om en månad åker vi till Spanien och jag har knappt hunnit fundera på det ännu. jag som alltid tar reda på om resmålet typ allt ett halvår innan resan, men nu har jag knappt någon aning om var på kartan vi kommer att befinna oss. Det skall jag kolla upp nu genast...nolot! Mellanlandning i London...Londen vet jag...puh...men resten! OK, detta var ju enkelt, Valencia, Alicante, Barcelona och sen då givetvis Ibiza. Då var det kollat.  

Min lillasyster Isabelle kommer nog att bli inredningsarkitekt hon. Sååå fint jobb med sitt rum! Vi var dit förra helgen, eller var det förrförra? I alla fall så hade hon så snyggt rum att vi började fundera på att laga om vårt. Vi har inte kommit så långt...A slog sönder klädrummet istället och satte in laminat och fixade nya hyllor och två stångar så nu får jag mer av mina kläder på hängare. Och idag har jag städat i arbetsrummet och lite på nedrevåningen. Det enda jag inte gjort är att äta...det har jag glömt, inte undra på att jeansen faller av mig...nu skall jag gå och äta bums! (skall bara läsa minh e-post först)