Ironi...det är vad det är!

Jag jobbar ju med döva, hörselskadade och övriga som använder tecken. Är det inte just då typiskt att just jag skall få "hörselproblem" själv. Jag har alltså varit till öronpoli på sjukhuset igår och TROLIGTVIS så har jag Otoscleros...världen svåraste ord är det också. Var på omfattande öronundersökningar och detta var resultatet. Som tur är det dock inte, OBS inte akut.  Och jag skall dit nästa gång om 3 år. Men iallafall, nu vet man ju lite mer om varför det susar, brusar, humisee och så vidare....

Här kommer lite om Otoskleros/otoscleros....åtåsklerååås....gud va svårt!!!

Följande är lånat från karolinska .se

Vad är otoscleros?
Vid otoscleros finns det en sjuklig tillväxt av ben som gör att stigbygeln långsamt växer fast i ovala fönstret. Detta leder till hörselnedsättning och ibland öronsus. Orsaken till otoscleros är inte klarlagd men det finns ibland ärftliga anlag och sjukdomen är vanligare hos kvinnor än hos män. Det är vanligt att sjukdomen finns i båda öronen. Hörselnedsättning vid otoscleros går oftast bra att behandla med hörapparat men blir nedsättningen stor kan örat opereras. 

Lånat från oron.mas.lu.se

Otoscleros
Otoscleros är en sjuklig benbildning som bara finns i tinningbenet. Kanske beror detta på att det ben som hörselsnäcka och balansorgan ligger inbäddade i bildas på ett helt unikt sätt som inte finns någon annanstans i kroppen. När ljudvågen kommer in i örat via hörselgången rör sig stigbygeln dåligt då den blivit delvis eller helt fixerad av nybildat ben. För att få ett litet grepp om storleksförhållanden kan nämnas att den ovala stigbygelplattan är ca 3.0 x 15 mm. Höjden är 45-5mm. Det finns genetiska faktorer och sjukdomen går inte sällan i släkter. Defekten är något vanligare hos kvinnor och under hormonbehandling och graviditet kan sjukdomen blossa upp. Det finns även sådant som talar för att mässling under barnaåren kan ha betydelse. Otoscleros är vanligt. Man räknar med att mellan 3 - 10 % av alla individer har otoscleroshärdar i sina tinningben. I de flesta fall påverkar de dock ej hörseln men ett vanligt ställe är således där stigbygeln sitter inpassad i ovala fönstret. Fram till 1956 hade man ingen bra metod att operera dessa patienter. Då gjorde Dr John Shea från Memphis, Tennessee i USA något som på den tiden ansågs nästintill som galet.


Lånat från akademiska.se

Hur behandlas otoscleros?

Pga att innerörat är intakt är hörapparat ett alldeles utmärkt och ofarligt hjälpmedel. Trots att hörseln med hörapparat kan vara god är den dock oftast sämre än hörseln efter en lyckad operation.

Lånat från netdoktor.passagen.se

Jag vill veta mer om otoskleros!
Fråga:
Jag har fått diagnosen otoskleros på båda öronen. Hör bra på det ena örat men har fått hörapparat för det högra. Evig tinnitus i det högra. Vilka är orsakerna till otoskleros? Prognos? Nya metoder på gång?
Är den enda i släkten som drabbats av detta, två generationer bakåt.
Är diagnosen helt säker, kan det vara något annat?

Svar:
Otoskleros är en åkomma som innebär nybildning av ben inne i mellan- och innerörat, oftast vid hörselbenen, och framförallt vid stigbygeln och dess fäste in till hörselsnäckan. Orsaken är okänd men ärftlighet finns.
Drygt 1 % av befolkningen drabbas och kvinnor drabbas oftare än män.
Tinnitus är mycket vanligt. Diagnosen är oftast mycket säker att ställa på hörselprov. Prognosen varierar mycket från person till person.

Om otosklerosen finns på båda öronen är en hörapparat oftast det som ger god hjälp. Om åkomman är ensidig eller hörapparat inte fungerar görs ofta en operation som i korthet går ut på att sätta en liten protes vid stigbygeln i mellanörat. Om otosklerosen även finns inne i hörselsnäckan provas ibland behandling med Natruimfluorid.

Med vänlig hälsning,

Peter Åhnblad
Öron-näsa-hals specialist




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback